Eta mama nagyon szerette a kertet. Szerette, ahogy nőnek a növények, érik a termés. Szeretett a szabadban lenni.
Az is lehet, Eta mama lázadó volt a saját keretei között.
Nem hordott fejkendőt, sem bő szoknyát, vastag anyagú nadrágban indult a kertbe. Nem állt élén a szőnyeg rojtja, csak ha úgy kedve tartotta kiigazgatni, nem vasalt ki mindent, csak azért, mert úgy szokták, és nem főzött “lakodalmi” menüt ünnepnapokon. Sokkal inkább – jelen volt.
Ott volt akkor, amikor karácsonykor gyorsan összedobta a borlevest, hiszen a kocsonya már a hűvösön pihent. Ott ült közöttünk, amikor húsvétkor megsült a kalács, hiszen a kocsonya már úgyis készen volt… Ott volt, amikor teadélutánt rendezett az unokáknak, csillag alakú teasüteménnyel és porcelánnal. Rengeteg meséje a tanyáról máig felsejlik az emlékeimben.
Nem volt a tárgyak, a lakás, se a megfelelés rabja… Vasárnap délelőttönként ágyban fekve hallgatta a rádiót, azután pedig szépen lassan belekezdett a főzésbe.
Most, amikor a napsütés éppen csak kicsalogatott az ágyból, és komótosan nekikészültem a húsvéti brunch-unknak, még többször eszembe jut… A meséi, amik nagyon is valóságosak voltak, a lénye, az egyszerűsége, az értékrend, amit akarva vagy akaratlanul átadott nekünk.
Ebben a jóleső lassúságban és emlékáradatban készült a mai brunch, ami kicsit sem olyan, mint a megszokott (miért is lenne?), mégis benne van az ünnep (most éppen furcsa) hangulata, a vasárnap lassúsága, a pihenés öröme.
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok Nektek!
- 300 g füstölt tofu (Toffini)
- 1 tk. + 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 + 1 csapott tk. fokagyma granulátum
- 1 + 1 csapott kk. (füstölt) pirospaprika
- 1 kk. csípős paprika
- frissen őrölt bors
- 1 kisebb vöröshagyma, felkockázva
- 1 tk. kurkuma
- 1 csapott tk. fekete só (ez adja a “tojásos” ízt)
A tofuból egy éles kés segítségével levágunk 6 hajszálvékony szeletet. 1 tk. extra szűz olívaolajat elkeverünk ízlés szerinti fokhagyma granulátummal, (füstölt) pirospaprikával, kevés csípős paprikával és frissen őrölt borssal, majd ebben a keverékben hagyjuk “pácolódni” a szeleteket kb. fél óráig.
Eközben villával összetörjük a tofu maradékát, fűszerezzük fokhagyma granulátummal, kurkumával (a szép sárga szín eléréshez), illetve fekete sóval.
Egy kisebb tapadásmentes serpenyőben kis lángon, többször megforgatva ropogósra sütjük a tofu bacon szeleteket.
Egy nagyobb serpenyőben 1 ek. extra szűz olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a tofut és készre sütjük.
A tofu rántottát pirospaprikával meghintve, a “bacon” szeletekkel, tetszőleges zöldségekkel és kenyérrel tálaljuk.
2 kiadós adag lesz belőle