A hummusz iránti rajongásomat más ismeritek… :) Örök kedvenc a klasszikus változat, de nagyon szeretjük a pikáns fokhagymás-diósat is. És ha ez még mindig nem lenne elég, nem csak a gondolattal játszottam el, hogy mi lenne, ha…, hanem egyéb alapanyagokkal is kísérleteztem – zöldborsóval, fehér babbal, sőt, cukkinivel is. :)
Ezúttal a vörös lencse került sorra, és mondhatom, kiváló választás volt! Mivel áztatni sem kell, villámgyorsan elkészült a kence, amit házi sütésű kovászos kenyérrel tálaltam.
Kiadós és finom! :)
- 200 g vörös lencse
- tengeri só
- 2 babérlevél
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 bő ek. tahini
- 1 lime frissen facsart leve
- 1 kk. római kömény, mozsárban apróra törve
- frissen őrölt bors
- (víz)
A tálaláshoz:
- jóféle kenyér
- avokádó
- tetszés szerinti zöldségek
A vörös lencsét alaposan átmostam, majd sós, babérlevéllel fűszerezett vízben puhára főztem. Leszűrtem, hűlni hagytam.
Aprítógépbe tettem az összes többi hozzávalóval együtt, majd annyi vizet adtam hozzá. hogy selymesen krémes legyen a kence.
Ha szükséges, sóval igazíthatsz az ízén utólag.
Kovászos kenyérrel, avokádóval és zöldségekkel fogyasztottuk.