Öt évvel és nagyon sok történéssel ezelőtt kedves barátnőm – kolléganőm, Aliz birodalmában gyűlt össze a kis csapat. Szeretünk együtt sütni – főzni, beszélgetni, amire reméljük mielőbb lehetőségünk is nyílik. Most viszont a szép emlékek mellett ebből a curry mártás receptből “táplálkozunk”.
És hogy miért ez kis nosztalgia? Hát mert a recept, amit ma megosztok veletek, Aliz ötletéből és receptjéből inspirálódott. Hogy nem sok a hasonlóság? :) Meglehet! De éppen ez a főzés egyik nagy titka: ha találsz egy receptet, ami tetszik, de nincsen éppen minden kéznél, bátran gondold / gombold újra, adj neki egy új fűszert, egy alapanyagot cserélj ki a másikra (netán akár merészebb kombinációkban is), gazdálkodj abból, amit otthon találsz, és kalandozz bátran az új ízek felé, amit pedig mindenképpen tarts szem előtt: ne pazarolj.
UPDATE: ez a poszt egy mennyei sárgarépa – édesburgonya leves elfogyasztása után íródott, amit némi maradék gyömbéres sütőtök-krémlevessel bolondítottam meg. :)
Amit a hűtőben találtam:
- 1 édesburgonya
- 1/3 fej karfiol
- 5-6 kelkáposztalevél
- 5-6 ek. fehérbab (konzervből)
És hogy mi volt még otthon?
- 1 ek. mogyoróolaj
- 1 kisebb hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kb. 2 ek. szójaszósz
- 1,5 tk. gyömbérpor
- 2 ek. Tikka curry por
- 1 tk. csípős paprikakrém
- 1 bő ek. sűrített paradicsom
- zabtej + víz fele-fele arányú keveréke
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 1 bögrényi vadrizs
Az apró kockákra vágott édesburgonyát és a falatnyi darabokra vágott karfiolt párolóbetétben párolni kezdjük, majd amikor ezek a zöldségek félig megpuhulnak, hozzáadjuk a falatnyi kockákra vágott kelkáposzta-leveleket. Ha ez utóbbi is elkészül, elkeverjük a babbal, és enyhén megsózzuk a zöldségkeveréket.
Amíg a zöldségek alakulóban vannak, kis lángon, kevés mogyoróolajon megpároljuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a szójaszószt. Gyömbérporral, tetszőleges curry porral fűszerezzük, majd belekeverjük a csípős paprikakrémet és 1 ek. sűrített paradicsomot is. Végül tetszőleges mennyiségű zabtej + víz keverékkel beállítjuk a sűrűségét. Sózzuk és borsozzuk is.
Eköben 1 bögrényi vadrizst bő, enyhén sós vízben 40-60 perc alatt puhára főzünk (azaz addig, amíg a szemek “kinyílnak”), ezzel a körettel tálaljuk a curryt.
Nálunk 4 adag lett belőle és a rizs egy részét lefagyasztottam.