Ahogy a legutóbbi bejegyzésemben is láthattad, az év utolsó hónapjában úgy próbálok egészséges, főként növényi tápanyagokat előtérbe helyező ételeket készíteni, hogy nem vásárolunk alapanyagot – azaz a szokásos heti egy bevásárlást sem ejtjük meg. Kivételt képez ez alól a kenyér (habár igyekszem azt is magam készíteni), és a banán, mert annak mindig lenni kell otthon – vadászom is az akciókat, szerencsés helyzetben vagyunk, mert három különböző élelmiszerbolt is van a közelünkben.

Ha régebb óta olvasod az írásaimat, akkor bizonyára emlékszel, hogy az étkezéseink 95%-át a növények adják, de hetente – kéthetente fogyasztunk (főleg tengeri) halakat is. Mindig van otthon tonhal – és lazackonzerv, mert ezekből villámgyorsan elkészíthető egy szendvics, wrap, saláta, vagy akár fasírt is. Ezeket általában ebédre készítem, de most egy reggelt is egy nagyon finom halas kencével indítottunk.

Lazackrém (ha vegán vagy, csicseriborsó krém)

1 főre:

  • 1 lazackonzerv, alaposan lecsöpögtetve (vagy néhány ek. összetört csicseriborsó)
  • 1 bő tk. tojásmentes majonéz
  • tengeri só és frissen őrölt bors
  • aprított petrezselyemzöld
  • frissen facsart citromlé ízlés szerint

Az összes hozzávalót összedolgoztam egy villa segítségével, majd kenyéren tálaltam, zöldségek kíséretében.

Ezután a gazdag reggeli után nem is voltam igazán éhes, így csak egy nagy tányér sárgaborsólevet ettem, fokhagymás kenyérkockákkal, este pedig Enci barátnőmmel a belvárosban sétáltunk és egy nagyon klassz Fish & Chips kíséretében zártuk az estét.

A következő reggelen nem is voltam igazán éhes, viszont szerettem volna egy könnyű finomsággal indítani a reggelt, így a smoothie mellett döntöttem. Igaz, nem éppen a hűvös finomságoknak van itt az ideje, de nekem néha könnyebben csúszik a smoothie, mint bármi más, főleg egy kiadósabb vacsora után. Ha te inkább a meleg reggelik felé hajlasz, az is teljesen érthető, ebben az esetben egy kissé hígabb zabkása is tökéletes lehet.

A smoothie alapja nálunk mindig egy fél banán és 3/4 alma (amit szedd magad akció során spájzoltunk be), ehhez válogatjuk a többi kiegészítőt.

Málnás – fehér csokis smoothie

  • 1/2 banán felkarikázva
  • 3/4 alma, felkockázva
  • 1 “kocka” fagyasztott (leveles) spenót
  • bő maréknyi málna
  • 2 kocka vegán fehér csoki
  • annyi növényi tej, ami kb. a keverőpohár felét teszi ki
  • víz
  • (esetleg édesítés ízlés szerint)

A smoothie maker-be tettem a szilárd alapanyagokat, felöntöttem fele – fele arányban növényi tejjel és vízzel, majd alaposan összeturmixoltam a smoothie-t, amit azonnal tálaltam.

Őszintén szólva ezután viszonylag korán megéheztem, és azon töprengtem, mit is tálaljak a megmaradt babfőzelék mellé, hiszen a tofu már előző nap elfogyott – de persze mivel egy jó kis növényi fasírttal nem lehet melléfogni, neki is kezdtem az elkészítésének. Imádom az ilyen ételeket, amikben rengeteg finomság alkot végül egy kerek egészet!

Maradékmentő cukkini fasírt

  • 1/2 cukkini, lereszelve, sózva (nem kell kicsavarni!)
  • 1 kis doboznyi, korábbi baráti vacsiról megmaradt mentás zöldborsókrém (ehhez hasonlóan készült, csak mentával és petrezselyemmel) – használhatsz helyette párolt zöldborsót, csicseriborsót, fehér babot vagy akár zabpelyhet is
  • 2 kisebb vöröshagyma, apró kockákra vágva
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • chili pehely
  • füstölt pirospaprika
  • 2 – 3 ek. zabliszt
  • annyi teljes kiőrlésű zsemlemorzsa (én házilag készítem, szikkadt kenyérből), amennyit felvesz
  • kevés extra szűz olívaolaj

Nemes egyszerűséggel az összes alapanyagot először kanállal elkeverten, majd a zsemlemorzsát lassan adagolva kézzel is “átgyúrtam”, hogy egy sem nem túl kemény, sem nem túl puha, szépen formázható fasírt alapot kapjak.

Végül extra szűz olívaolajjal kikent tepsiben, 180 C-on, 2 – 3 alkalommal megforgatva sütöttem készre.

Vacsira valami édeset szerettem volna készíteni, és egy Szafi palacsintára esett a választásom, amit házi baracklekvárral és kevés dióval szórtam meg, valamint karamellás – vaníliás szórócukorral ízesítettem. Nagyon finom volt!!!

A vasárnap méltó lezárása volt a hétnek – sokáig aludni, finom kávét inni, élvezni a pihentető hétvégét… Nem is kellett ennél több! Kellemesen, egy lusta brunch-csal indítottuk a napot, mert tudtam, hogy délután egy jó kis összejövetel készül, mindenféle finomsággal. Természetesen a brunch sem maradhatott újrahasznosított alapanyagok nélkül!

Kamramustra brunch

  • a megmaradt cukkinis fasírtok, falatnyi kockákra vágva
  • spenótlevelek
  • paradicsom – felkockázva
  • édes chili szósz
  • citromos tahini szósz
  • pita
  • házi készítésű kimchi (azaz koreai csípős káposzta)

Ezután már csak a kis “batyus” összejövetel volt hátra, és egy fantasztikus lencsesült elkészítése, amiről hamarosan mesélek is nektek.

Nálatok hogyan telt az elmúlt, borongós decemberi hétvége? :)