Nagyon szeretem a lencsét! Gyakran kerül az asztalra, főleg a vörös lencse, ami gyorsan elkészül és könnyebben is emészthető, mint klasszikus barna társa, azonban utóbbit se szorítsuk háttérbe, például egy újraértelmezett klasszikusként igen jól megállja a helyét. :)
- 200 g barna lencse, egy éjszakára beáztatva, leszűrve, alaposan átmosva
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3-4 babérlevél
- himalája só, frissen őrölt bors
- 100 ml rizstejszín
- 1 púpos ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
- frissen facsart citromlé ízlés szerint
A lencsét, vöröshagymát, fokhagymát annyi vízben kezdtem el főzni, ami kb. kétujjnyira ellepi.
Babérlevéllel fűszereztem, sóztam-borsoztam.
Lassú tűzön addig főztem, amíg a lencse teljesen megpuhult. A rizstejszínt elkevertem a liszttel, ezzel sűrítettem a főzeléket. Figyeljünk oda a hőkiegyenlítésre!
Végül a tűzről levéve, frissen facsart citromlével állítottam be a kellemesen savanykás ízvilágot.
3-4 adag lesz belőle
További receptek a blogon, lencsével:
- Sütőtökös lencse sabji
- Sárgarépa – lencse – mazsola saláta
- Sütőben sült édesburgonya – lencse ragu
- Vöröslencsés bolognai
- Savanyú káposztás vörös lencse leves erdei gombával
- Melengető curry-s vörös lencse főzelék
- Újévi lencseleves
- Mázas – diós lencsesült
- Lencsés pásztorpite zelleres – babos pürével
- Langyos lencsesaláta
- Zöldséges vörös lencse leves
- Sárgarépás vörös lencse főzelék
- Hogyan ebédeljünk tél végén is tápanyagokban gazdagon?
Ha tetszett a recept, csatlakozz hozzánk a Facebook-oldalunkon is.